Klimakasserne - book dem til praksisnær læring på Musicon

Prøv klimakasserne og vær fremtidens bæredygtighedsarkiteter, materialedesignere, klimahåndværkere eller miljøingeniører
– praksisnær læring på Musicon

Circular Learing Lab har med støtte fra Roskilde Kommunes Klimafond udviklet tre klimakasserne som tilsammen danner udgangspunkt for læring, dialog og opgaveløsning om cirkulær økonomi og grøn omstiling.

Book og lån klimakasserne – næste gang du skal lave praksisnær læring om bæredygtighed

Måske er du en lærer, eller arbejder i en ungdomskole, det kan også være at du holder et arrangement i din forening og du vil inspirere andre omkring tankerne bag cirkulær økonomi og fremtidens syn på ressourcer.

Inspiration. Viden. Oplevelser

Kasserne er fyldte med materialer der vil skabe en god diskussion og ny viden. Klimakasserne er skabt med lokale historier og virksomhedscases, som viser innovation, produktudvikling og skabertrang. Du får taktile oplevelser i hånden og bæredygtige regnemodeller på hjernen. Vi har samlet det hele til dig så du kan få din klasse fra hjerne til hånd på bedste Musicon vis.

Du får indblik i hvordan vi skal se på materialer med nye øjne. Opgaverne i de tre kasser giver eleverne lyst til selv at tænke videre og vurdere de produkter og bygninger som de overgiver dem med på en ny måde.

Du kan følge drejebogen til opgaverne i klimakasserne eller du kan tilføre din egen viden på området og finde på nye aktiviteter.

Cirkulær økonomi – basen er Musicon

Udgangspunkt for de cirkulære oplevelser bliver Roskilde Kommunes projekter med cirkulær omstilling i Musicon-bydelen. Her er der netop opført tre nye cirkulære ressourcepladser med nedtagne byggematerialer fra Unicons fabrikshaller og fundamentet er støbt med genbrugsbeton fra nedtagnet beton.

Ressourcemapping af byggematerialer

Forud for projekteringen af de to skure er der udført et ressourcemapping af Vandkunsten, der anviser hvilke bygningsdele, der er egnede til genbrug i de kommende skure. Arbejdet er udført i samarbejde med miljøingeniør, der har verificeret materialernes brugbarhed ift. miljø og arbejdsmiljø, samt med entreprenøren, der har bidraget med muligheder for demontering og genbrug.

Circular Learning Lab tester dette nye læringskoncept af, målet er at sikre omsat viden og hurtigere grøn omstilling.

Læs meget mere om projektet her på Roskilde Kommune og arkitekterne bag byggeriet Vandkunsten.

 

Praktiske oplysninger

Materialet giver også et godt udgangspunkt til at eleverne efterfølgende kan researche videre og du som underviser kan arbejde med nogle af opgaverne på nye måder.

Målgruppe: 8-9 klasse eller 1. årgang på ungdomsuddannelserne. Vi har målrettet læringen til de ældste elever på grundskoler og første årgangselever på ungdomsuddannelserne, fx. de tekniske skoler, EUX, ZBC eller HTX. Men klimakasserne kan bruges af alle som gerne vil vide mere cirkulær økonomi.

Du og din klasse får:

  • taktile oplevelser med bæredygtige materialer
  • en ”let at gå til” indføring i hvad bæredygtigt byggeri kan være
  • viden om hvad er indlejret CO2
  • set og prøvet eksempler på hvad ”design for dissasembly” er
  • viden om hvad hemmeligheden er, når genanvendt byggematerialer skal blive til nye bygninger


Pris:
Det er gratis at låne klimakasserne og lave undervisningen, der medfølger en lærervejledning. Det er muligt at booke Domen på Musicon som undendørs klasselokale

Afhentning og levering: klimakasserne bookes og kan afhentes på Roskilde Tekniske Skole

 

 

Cirkulær workshop med praksisnære taktile oplevelser

Der er mulighed for at tilkøbe en workshop. Vi er grønne nørder og snart mestre i at lave praksisorienterede designøvelser og lærende cirkulære design challenges til disse workshops.

De er målrettet til at inspirere din klasse og dig til at lærer på nye måder til cirkulære løsninger på samfundsproblemer, forsøg som illustrere tankerne bag cirkulær økonomi og taktile oplevelser med fokus på materialelærer. Vi kan book Domen på Musicon og starter med en rundvisning, hvis du vil vise din klasse  bydelens cirkulære bygninger og få casebaseret læring med hjem.

Læs mere her og hør udtalelse fra en lærer om vores workshops

Du kan få skræddersyet forløb og viden om:

  • materialer og deres betydning for produktets endelige bæredygtighed,
  • udregningsmetoder ved indlejret Co2
  • cirkulær økonomi i historisk perspektiv

Dernæst skal I prøve kræfter med tankerne bag cirkulær økonomi.

Workshop - vi kommer ud til din skole

Målgruppe: 8-9 klasse eller 1. årgang på ungdomsuddannelserne

Workshoppen består af:

  • en inspirerende tur på Musicon med fokus på cirkulære og virkelige eksempler i Roskilde Kommune
  • oplæg med viden fra forskning omsat til håndgribelige læring 
  • målrettede opgaver, taktil og praktisk læring 

3 timer for 6000 kr.

Partnerskaber i projektet

“Klimakasserne” er støttet af Roskilde Kommunes Klimafond og har til huse på Roskilde Tekniske Skole – book dem ved at kontakte os

For os er et partnerskab et samarbejde, hvor alle kan få noget ud af det. Det vil sige, at vi og den pågældende partner kan se en værdi i det, fordi vi rykker ved noget i verden.

Klimakasserne er udviklet

Circular Learning Lab arbejder efter verdensmålene særligt 4, 12 og 17

Vi ønsker at bidrage til at omsætte verdensmålene lokalt i vores kommune Roskilde. Derfor tager alle vores projekter afsæt i at gøre verdensmålene forståelige og handlingsorienterede.

Værdibaserede partnerskaber

Vi samarbejder bredt og gerne med mange forskellige typer af virksomheder, offentlige institutioner, foreninger og mennesker – men altid vidensbaseret. Vi vil især gerne være med i et samarbejde, når det kan være med til at styrke arbejdet med FN’s 17 Verdensmål og fremme viden om cirkulær økonomi samt omsætte det til konkrete projekter.

Presse

Musiconcrete bygger broer ind i fremtiden med bænke af genanvendt beton

2021 – artikel om bæredygtighed i Roskilde Kommune

Læs mere på roskilde.dk her

Skoleelever skal lære om genbrugsbeton

21 august 2020, Sjællandske Nyheder

Læs mere på sn.dk her

Sidder du godt? Møbler med genbrugsbeton skal afprøves

30 oktober 2019, Sjællandske Nyheder

Læs mere på sn.dk her